Annons

Forskningsmöjligheter eller Fusk

Författare: 

Publicerad

2005-12-02
Planetletande är en het potatis. Senaste nytt från ESO finns här.I senaste numret av Forskning och Framsteg skriver Joanna Rose om Kampen om vem som hittade den nya planeten. Det är en osnygg historia om astronomer som hackade in i observatiosloggen för att få reda på vad konkurrenterna kikat på - för att sedan 'upptäcka' samma planet. Läckan har nu tätats, försäkrar observatoriet. Men faktum är att det är lätt att se vad de stora teleskopen observerar redan dagen efter. Som ett led i vad som en gång ska bli the virtual observatory, satsar exempelvis ESO på ett gediget arkiv, där man lätt kan ta reda på vad observatör X gjorde igår.Här kan man exempelvis se var på himlen jag själv kikade vid min senaste observationsresa. Man kan även läsa vad jag ansökte om att göra, och om jag hunnit publicerat mina resultat. Framtidens forskare kanske inte ens behöver åka till teleskopen längre.