Frid

Publicerad

När jag skrev mitt förra inlägg var jag lite orolig att det skulle dyka upp hatbrev från kränkta ”patrioter”. Tack och lov besannades inte mina farhågor. Det kan vara så att Forskning & Framstegs webbplats inte frekventeras av högerextremister, men det kan också hända att en annan historiker, med betydligt högre offentlig profil än jag, har avlett uppmärksamheten: Åsa Linderborg.

Linderborg lade fram sin avhandling Socialdemokraterna skriver historia vid Historiska institutionen i Uppsala år 2001, samtidigt som jag gjorde klart min grundutbildning vid samma institution. Det var ganska uppenbart att hennes analytiska begåvning och förmåga att greppa helheter låg ett par snäpp över vad vi andra kunde prestera. Nu har hon även bevisat sitt personliga mod genom att gå i täten för Aftonbladets granskning av högerextrema nätsajter.

För detta har hon utsatts för flera veckor av hot och hat från människor som inte vågar skriva ut sina namn. Åsa Linderborg förtjänar vårt stöd. Jag önskar henne och alla Forskning & Framstegs läsare en god jul, med frid på jorden – och på nätet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor