Annons

Glukosmätning för diabetiker

Författare: 

Publicerad

2020-09-20

De som har diabetes (typ 1 eller typ 2) reglerar inte automatiskt koncentrationen av glukos, kroppens bränsle, i blodet. Om glukosnivån sjunker för mycket, blir de ganska plötsligt medvetslösa och dör om de inte får hjälp. Blir nivån för hög blir det på sikt många andra problem. Tills ganska nyligen måste de diabetesdrabbade sticka sig i fingret flera gånger om dagen för att mäta nivån. Sen kom det en liten sensor att sätta på armen, med en liten tagg som går in ett stycke i huden. Den måste bytas var tionde dag, och kan avläsas trådlöst med ett instrument som lätt kan tas med i fickan. Det fungerar mycket bra, men människan är aldrig helt nöjd, och det experimenteras med flera nya metoder. En metod bygger på en speciell kontaktlins man sätter på ögat, som reagerar på glukos i tårvätskan. Flera forskargrupper arbetar med s.k. ramanspektroskopi, för vilken huden bestrålas med en liten laser, och man undersöker det återkastade ljuset. Flera andra mätmetoder är på ett tidigt försöksstadium, och det finns redan apparater som automatiskt injicerar glukos eller insulin när det behövs. Man kan räkna med att det i framtiden blir mindre besvärligt att vara diabetiker än det är nu, och det är nog bara en tidsfråga när diabetes kommer att kunna botas.

2

Kommentarer

Varför slutar inte typ-2 diabetiker bara att äta det de inte tål, likt en nötallergiker? En nötallergiker fortsätter inte att äta nötter och försöker medicinera bort problemet.. Detta är verkligen som kejsarens nya kläder. Svaret är uppenbart men ingen vill se det och läkemedelsindustrin vill fortsätta tjäna pengar. Skrämmande!

En skillnad mellan nötallergiker och diabetiker är, att vår kropp inte behöver nötter och inte bildar dem av annat vi äter, medan glukos är ett ämne som ingår som en livsnödvändig komponent i vår ämnesomsättning, och som vår kropp bildar av annat vi äter. För att vår vävnadsandning ska fungera på rätt sätt, och våra organ inte ska skadas, måste glukoshalten i blodet hållas inom vissa gränser. För låg halt leder snabbt till döden, för hög halt leder bl.a. till blindhet. Hos diabetiker fungerar inte regleringssystemet för glukos normalt.