Annons

Humanioras kris?

Publicerad

2005-10-26
I DN/kultur pågår just en debatt om den humanistiska forskningens kris. Jag citerar nu några fraser i senaste inlägget, skrivet av en tung professor i litteraturvetenskap:”Humanvetenskaperna behöver uppdateras med en vidare och mer komplex förståelse av människan.””Humanioras uppgift är den kritiska reflektionen. Den ska fungera vitaliserande i enskilda människors liv.””...naturligtvis menar vi att vi är till nytta för människor.””All allmänfinansierad forskning legitimeras till syvende och sist av samhällets och människors behov.””Just nu pågår en kamp om definitionen av det mänskliga.””Då är det viktigt att humanisterna kämpar för sin uppgift att ställa de besvärliga frågor”Ja, just det - om argumenten inte är originellare och skarpare än så har humaniora verkligen en kris.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

Kommentarer

Vilka argument menar du då ska användas för att vitalisera humaniora? Det verkar som om din slutkläm är spetsad med viss ironi. Förlåt, om jag har fel.

Jag tycker mig ha hört ovanstående argument typ femtioelva gånger förut. Visst har de en poäng - men jag tycker humaniora kan vitaliseras och motiveras av verkligt skarp och originell forskning. Och inte av trötta slagord på DN/kultur...

Lägg till kommentar