Annons

I vattumannens underbara tid?

Publicerad

2005-05-09
Jag ägnar helgen åt att kratta på landet och läsa I vattumannens tid. Två statsvetare analyserar där 1968 års uppror och dess följder. Om jag förstår dem rätt så har allt blivit sämre sedan dess: "Jag, jag, jag ekar fortfarande tomt och iskallt i de flesta samhällssfärer", summerar de dystert. Dokusåpor, skräplitteratur och individualism hotar dagens samhällsgemenskap. Statsvetarna moraliserar, och jag är inte säker på vad som är vetenskaplig analys och vad som är ännu en variant på "dagens ungdom" och deras försyndelser.Medan löven yr funderar jag på 1980-talets skräck för videovåld, knark och miljöförstöring, på 1940-talets hotande "dansbaneelände", på 1820-talets samstämmiga syn på den farliga "atomiseringen", (upplösningen av bondesamhällets normer och ideal) och på 1640-talets rädsla för tidens nära förestående slut. På så sätt kan man gå tillbaka till de gamla grekernas tal om samtidens förfall. Synd att två i övrigt pigga statsvetare skriver in sig i en så gammal och trött genre.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

Kommentarer

Kanske har löven som yr skuggat Henrik Höjers läsning av vår bok "I Vattumannens tid?". För han har helt fel när han skriver att vi hävdar att "allt blivit sämre" sedan 1968. Så är det inte. Vi skriver tvärtom explicit (s 27) i vår bok: "Vi menar därför inte att det var bättre förr. I vår text finns ingen 1950-talsidyll eller folkhemsnostalgi. Det som hände 1968 var bra och dessutom nödvändigt för ett gott samhälle - men vi önskar att idealen hade utvecklats och förvaltats i stället för att krympas och förflackas."Så nej - det var inte bättre förr! Tvärtom var auktoritetsnedrivningen nödvändig för att förverkliga det goda samhället. Som vi också skriver i boken (s 235-240) är det bara i ett individualiserat samhälle som allmänintresset kan värnas.Så när Höjer menar att vi skriver in oss i en reaktionär idéströmning tycks han mera intresserad av att definiera in sig själv bland dagens goda liberaler, än av att rättvist redovisa vad vi säger om dagens och framtidens samhälle.

Ånej, några reaktionärer kallar jag er inte. Men oavsett era deklarationer så finns genom boken en ton av förfall. Och visst kan man vara kritisk till mycket i dagens samhälle. Men jag hade hellre läst mer om vad som hände -68 och därefter än beklaganden över dagens individualism. Men kul att ni läser vår blogg! ;-)