Annons

Internet och espresso i skön kombination

Författare: 

Publicerad

2009-09-01

Sitter på ett café i Berkeley utanför San Francisco i Kalifornien. Runt omkring mig sitter studenter, professorer och andra och läser, diskuterar eller skriver på sina bärbara datorer. Internet är gratis och tillgängligt i stort sett överallt. Folk kommer in, beställer en espresso och loggar in. Ingen tittar snett om man sedan sitter ett par timmar utan att beställa så mycket mer. Är det fullt på ett café kan man alltid gå vidare till nästa. Här träffar man även egenföretagare, som arkitekter, som har caféerna som ett extra arbetsrum. Det är lätt och trivsamt. Atmosfären är levande och tillåtande.

Man kanske inte ska romantisera fenomenet allt för mycket. Till viss del handlar det om att till exempel många forskarstuderande saknar arbetsrum. Berkeley är en utpräglad universitetsstad med många egna forskarstuderande och där till kommer alla gästforskare som lockas hit för längre eller kortare perioder. Men det man önskar att caféer i Sverige skulle ta efter är själva inställningen. Gör det lätt för människor att använda staden som ett offentligt rum. Gör internet gratis och tillgängligt i stort sett överallt även i svenska universitetsstäder. Andra -- de som vill gå på café för att sitta ned ett tag och ta det lugnt eller prata med sina vänner får också plats. Internet och espresso är en skön kombination.

1

Kommentarer

Fast i Sverige är det ju numera i det närmaste olagligt att tillhandahålla fritt internet utan krångel. Om någon cafégäst passar på att tanka hem en låt eller två kan cafét bli skyldigt mediaindustrin miljonbelopp.

Så tills rättscirkusen kring pirate bay, IPRED-lagen och nu senast även tingsrättens ogiltigförklarande av meddelarimmuniteten är avslutat på rimligt vis får vi nog stå ut med att använda varsin väl identifierad 3g-tvål på fiket.