Annons

Fulla flickor

Författare: 

Publicerad

2004-11-17
Det talas mycket om flickors utsatta position. De måste inte bara vara vackra och sexiga, utan också intelligenta och smarta. Och för att råda bot på den press som flickor möter ska de lära sig att ta för sig, heter det.Men ibland kan flickor faktiskt ta för sig. Enligt den senaste drogvaneundersökningen i Stockholm är unga kvinnors drogkonsumtion till skillnad från unga mäns inte på nedgång. En miss i det förebyggande arbetet, säger ansvariga, och spekulerar också de i om orsaken kan vara unga flickors utsatthet.Kanske är det emellertid också en följd av att flickor blivit mer jämställda och inte längre håller sig nyktra och drogfria för konventionens skull? I synnerhet som pojkarnas drickande inte direkt kopplas till utsatthet utan till pengar och god ekonomi.

Kommentera:

3

Dela artikeln:

Kommentarer

Det där är något av det löjligaste jag läst på länge. "Varför" undrar du?1. Ingen _måste_ vara så eller så. Alla har olika smak.2. Om flickor "måste" se ut och vara på ett visst sätt har inte pojkar samma press på sig då?3. "Utsatta position"? De väljer själva om de vill knarka eller inte.4. Påstår du att pojkar dricker för att de har råd? Vad är det då som säger att flickor inte gör det? De har väl en inkomst de också?Om vi ska hålla på att leka sådär så skulle ju jag kunna säga att flickor inte slutar knarka för att de är dumma i huvudet. Det är ungefär samma sak. Fast nu säger jag förstås inte det. Pojkar är minst lika dumma.

Jag blev förvånad när jag läste Jörgens kommentar. Efter att jag läst om Jenny Björkmans text, är jag rätt säker på att det är Jörgen som har missförstått och inte jag. Jenny påstår inte de saker som han angriper henne för, helt enkelt.Jenny har ju rätt i att det i debatten sägs just att kvinnor förväntas vara på ett visst sätt och att trycket är så hårt att de inte orkar göra annat än att foga sig. När de nu "revolterar" genom att dricka och droga mera, drar forskarna reflexmässigt slutsatsen att kvinnorna är utsatta offer. Sorgligt budskap i allmänhet och till unga kvinnor i synnerhet, att hur du än vänder dig så är du ett offer för ett strukturellt förtryck. Detta om något måste ju vara nedbrytande.

För att klargöra. Det är inte jag som påstår något om ungdomars drogvanor utan Bassam Michel El-Khouri som för Stockholm stads räkning gjort den nämnda drogvaneundersökningen. Jag är liksom Jörgen och Sredna kritisk till vissa delar av den.

Lägg till kommentar