Annons

Snillen spekulerar

Författare: 

Publicerad

2006-12-18
Ikväll blir det Snillen Spekulerar på TV. Sedan 1960-talet har ett gäng nobelpristagare fått diskutera allehanda ting under en TV-timme. Men numera heter det 'Nobel minds' och leds en BBC-journalist. Fanns det ingen svensk som kunde ta över efter Bengt Feldreich?

Kommentera:

3

Dela artikeln:

Kommentarer

Hej!Var glad att värdens intresse är så stort att ett program som detta görs! Nobelpriset är inte alls så stort utomlands som vi svenskar tror. Det enda priset som brukar nämnas i tidningarna är faktiskt fredspriset!

Nobelpriset har om möjligt ännu större prestige i de länder där jag arbetat (USA, Tyskland, Australien) än i Sverige. Särskilt tillkännagivandet av de naturvetenskapliga prisen får en enorm uppmärksamhet.Vad gäller Bengt Feldreich så kan man kanske fråga sig om han var så väldigt påläst och ställde så bra frågor alla gånger. Vi är många som minns hans vinklade frågor om kärnkraften när det var dags för folkomröstning i Sverige. Fysikpristagaren Steven Weinberg grep in uner "snillen spekulerar"och anmärkte att huruvida man skall använda kärnkraft eller inte är en politisk, inte en vetenskaplig fråga.

I vetenskapliga kretsar, fr.a. naturligtvis i USA, som ju får nästan alla Nobelpris är intresset naturligtvis stort, mina kommentarer gällde mer den stora allmänheten. Om inte någon från det egna landet får pris lär intresset vara ganska svalt på de flesta håll.

Lägg till kommentar