Premium

Korrekt eller populär elektron?

Text Johan Falk
Publicerad

Som populärvetenskaplig journalist får jag då och då höra att det inte går att popularisera utan att samtidigt skapa felaktigheter. Vanligtvis håller jag inte med, men under det dryga året jag varit på F&F har jag två gånger fått brottas med hur elektroner ska avbildas.Innan jag blev journalist doktorerade jag i hur studenter missuppfattar kvantmekanik, och jag vet att många ser elektronen som en liten kula som snurrar runt atomkärnor. Det är alltså ett intuitivt sätt att rita elektroner, men jag råkar också vet att det är felaktigt och orsakar problem i utbildning. Så vad gör man när man behöver elektroner på bild?Svaret är förstås att man gör en avvägning. I det första fallet (Spinn på framtidens elektronik, även som poddsändning) blev det elektronen en diffus massa med någorlunda bestämd magnetisk riktning. I det andra fallet (senaste numrets Ögonblicksbilder av elektroner) använde jag givetvis de bilder som fanns tillgängliga, men lät bli att nämna att det faktiskt är elektronens rörelsemängd som avbildats.Felaktigt? Ja, kanske litegrann. Men jag försvarar mig med att det är ändamålsenligt. Alla modeller är fel, men några är användbara.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor