Annons

Och nyttan, då?

Författare: 

Publicerad

2009-01-09
Jag lyssnade här om dagen på en poddsändning från the Guardians Science Weekly, där en rymdpionjär fick frågan om vad nyttan är med att åka upp i rymden. Hans svar var ungefär "Vad var nyttan med att Columbus åkte över Atlanten?".Nyss läste jag också ett pressmeddelande om datorer inuti molekyler där det hävdas att molekyldatorer är på samma stadium i dag som (vanliga) transistorer var innan 1947.Båda dessa påståenden låter ju som att utvecklingen är mycket lovande, men tänker man närmare på det säger forskarna nästan ingenting.Och om inte ens de som forskar i ämnet vet vad det är bra för, varför ska man bry sig?Nu säger jag inte att just dessa exempel är värdelösa. Min poäng är att man inte bara kan säga "det kan leda till något bra" utan närmare precisering - åtminstone inte om man vill att folk ska bry sig.
2

Kommentarer

Världen utanför våra medvetanden är svår för oss att förstå rent filosofiskt. Det krävs oerhört komplicerade processer för att vi ska lyckas göra något så enkelt som att köpa ett paket mjölk. Jag tror att det finns något grundläggande mänskligt i att fråga sig hur de processerna fungerar. Men är det förenat med nytta?Nytta som begrepp används av national- och företagsekonomer och den utilitaristiska skolan inom moralfilosofin. Ett annat sätt att definiera nytta ur ett mänskligt perspektiv skulle kunna vara att basera nyttan på ett problem. Problemet i sin tur upplevs av människor, som därför upplever ett välbehag när problemet löses. Enligt min problembaserade nyttodefinition skulle mitt mjölkexempel också stå för ett nyttotänkande i filosofisk, men inte ekonomisk, mening. De neurala processer som ger oss ett medvetande blir då intressanta att undersöka, även om de inte skulle generera samma tillfredsställelse som ekonomer räknar med att människor känner vid konsumtion. Det förenar "nytta med nöje."

Allt i världen måste verkligen inte motiveras utifrån ekonomisk nytta, och det gäller även forskning.Men om motivet att lägga miljarder på att skicka människor till rymden är att det är "intressant och kanske användbart någon gång i framtiden" ser jag hellre att pengarna går till forskning som kostar mindre och har samma motiv. Då kan man till exempel få mer pengar över till forskning som har mer direkt effekt på att öka lyckan i världen.Igen: Jag vill inte hänga upp mig på just dessa exempel, eftersom man säkert kan hitta många bra anledningar att skicka människor i rymden.Eller? Utmaning till dig som läser: Skriv ner en anledning att skicka människor till rymden!