Annons

Orkanen YASI ett dygn från Australiens östkust!!

Författare: 

Publicerad

2011-02-01

Befolkningen längs Australiens nordostkust håller just på att evakueras. Orkanen YASI är ett dygn från kusten. Det verkar bli en av de största orkanerna som drabbar Australien på åtskilliga år. Följ dess utveckling.

Orkaner tappar snabbt farten då de kommer in över land men YASI beräknas vara så stor att den fortfarande kommer att klassas som en 3:a när den är långt in över land (skalan går från 1-5).. Det är just de områdena som redan härjats av översvämningar som kommer att drabbas igen. Patienter har redan evakuerats till sjukhus i andra städer och folk har fått lämna sina hem. Om man spekulerar i de mer långsiktiga konsekvenserna så är korallreven i det Stora Barriärrevet väldigt utsatta. De kraftiga regnen som orkanen för med sig kommer att öka avrinningen kollosalt dvs. ökat terrigent material kommer att spolas ut till kusterna, näring från jordbruken kommer att öka algproduktionen och korallerna kommer att må dåligt då vattnet blir näringsrikt och grumligt. Vi får hoppas att de har en strategi att klara av även detta hot. Jag hittade en länk där det görs jämförelser med andra, tidigare orkaner. Sedan kan man ju spekulera i att priset på kol går upp då många av Australiens kolgruvor i de kolrika nordöstra delarna kommer att läggas under vatten. Höjt pris på kol innebär kanske att länder väljer miljövänligare alternativ som i sin tur minskar CO2 halten i atmosfären…..

2

Kommentarer

Tack för informationen som jag helt hade missat i nyhetsflödet, som nu är mest upptaget av Nordafrika. En olycka kommer sällan ensam, men en den här dubbeltragedin för Australien är mer än vanligt. Får hålla tummarna för att utgången blir lindrig.

Hade lite svårt att hitta rätt på länken du angav till US Navy website. Har orkanen och de tidigare regnen något samband?

Jag har uppdaterat med en bättre länk, tack!
/Vivi