Annons

Pris med problem

Författare: 

Publicerad

2004-12-07
Sverker Sörlin vann i går Augustpriset för sitt verk om Europas idéhistoria. En bok som behandlats i många recensioner (DN, SvD, Expressen och Aftonbladet). Men valet är inte okontroversiellt, kritiken från akademiskt håll har varit hård (GP: En sorglig historia och SvD: Universiteten ratar Augustnominerad bok).I artikeln i Svenska Dagbladet kan man läsa Kristina Ahlinders, vd för Svenska Förläggareföreningen, svar på kritiken: "Vår jury tyckte mycket om Sörlins bok, och deras uppgift är inte att ta ställning till sakinnehållet. Hur skulle de kunna det? De läser 130 böcker per person, och ingen är idéhistoriker. Ansvaret för faktagranskning ligger helt hos förlaget." En fackbok som får pris - inte för sitt faktainnehåll?

Kommentera:

3

Dela artikeln:

Kommentarer

Lite typiskt F&F att missunna pristagaren äran på grund av några faktafel. Det är ett litteraturpris, för b-v-l-n, inte nobelpriset!

Det är ett pris för bästa fackbok, vilket ställer krav på fackkunskaper. Det är inte "några faktafel" utan hundratals. Och författaren ska vara professor!?

I DN har det införts en serie bra artiklar som ger ytterligare belysning kring Sverker Sörlins verk. Att bilda sig en uppfattning i frågan är inte lätt. Jag har en känsla om att debatten handlar om huruvida man kan skriva både bra och rätt, eller om det ibland måste bli lite fel när man skriver riktigt bra. Men jag vacklar. Vad tycker ni?Ronny Ambjörnsson börjar med "Kant eller Thoreau?"Bo Holmqvist skriver: "Vad väger tungt och lätt i idéhistorien?".Sverker Sörlin svarar: "Berättarenergin är avgörande".