Annons

Smittsammare fågelinfluensa?

Författare: 

Publicerad

2006-01-10
Medierna rapporterar om nya dödsfall i fågelinfluensa i Turkiet. Samtidigt presenterar en svensk-vietnamesisk studie resultat som tyder på att de fall av smitta som hittills registrerats hos människor kan vara "toppen av ett isberg". Det positiva, om de nya resultaten stämmer, är att dödligheten är betydligt lägre än vad man hittills trott. På minuskontot hamnar det faktum att H5N1-virus tycks vara mer smittsamt för människor än vi tidigare anat. I F&F 8/05 intervjuade jag statsepidemiolog Annika Linde som säger att det är oklart hur många som smittats i Asien (Hur klarar vi en världsepidemi?). Den nya studien visar hur rätt hon har. Enligt WHO har hittills ”bara” 146 människor smittats. Av dessa har drygt hälften avlidit. Men de registrerade fallen gäller bara människor som sökt sjukvård. Den nya studien, där forskarna intervjuat 45 500 människor i Vietnam, visar att antalet smittade kan vara grovt underskattat. Och det gäller både milda och allvarliga sjukdomsfall. Nu krävs det mer omfattande undersökningar för att ta reda på hur det verkligen ligger till.
3

Kommentarer

En forskning säger 146 smittade och en annan 45000. Det verkar ju helt sjukt, om uttrycket ursäktas. Nåt måste vara fel här???

WHO för officiell statistik där de fall som man konstaterat på sjukhus med all möjlig provtagning räknas in. I den nya studien intervjuade forskarna 45500 personer och bland dem kunde man koppla 650-750 fall med influensasjukdom till kontakt med fåglar. Men det är ännu inte klart om alla dessa fall verkligen var fågelinfluensa, eftersom man ännu ej tagit prover.

shenare jag håller på med lite efterforsking av influensan...kan du möjligen hjälpa mig med att säga vilka atomer o sånt där kemi saker, ankor och människor har...skicka svaret till min hotmail:D