Annons

Tar robotarna över?

Författare: 

Publicerad

2015-07-29

Det är fredagseftermiddag. Familjebilen kommer och hämtar mig på jobbet. Under färden för att hämta upp hustrun berättar den vilken väg den har valt till landstället utifrån det aktuella trafikläget. På väg ut från staden sträcker vi ut oss i baksätet och läppjar behagfullt på ett glas vin.

Detta är science fiction idag men inte om några år.

Robotarna är på väg in i våra liv.

Ytterligare några år senare kommer robotarna att ingå i umgängeslivet och familjen. Robotar kommer att göras så människolika (”hubotar”) att några av oss kommer att föredra dem som partners framför andra människor. Tillverkarna kommer att erbjuda individuellt skräddarsydda robotar som har allt vi skulle vilja se hos en partner och mer därtill. Tjat, klagan, gnabb, bråk och även trist vardagsrutin kan väljas bort. Visst blir de första hubotarna dyra, men masstillverkning av bashubotar och en begagnadmarknad kommer snart att göra hubotar överkomliga för var och en.

Det här tål att funderas på.

Men i förlängningen kommer vi att ställas inför allvarligare frågor som berör robotar.

Filosofen Linda Johansson har skrivit om robotarnas oundvikliga framtida roll i våldsamheter och krig i boken ”Äkta robotar”. Hon ger inspiration till frågan.

Redan idag kan en operatör, som sitter på andra sidan av jordklotet, styra en bombförsedd drönare mot sitt mål med meterprecision.

I morgon kan vi ha arméer av robotar som tar hand om grovjobbet på slagfältet; det som betraktas som ”dull, dirty and dangerous”. Om striden begränsas till att de slår ut varandra har vi ju faktiskt vunnit något; människoliv sparas. Men i denna fas av robotevolutionen kommer robotarna fortfarande att ta order från militärer och politiker via sina operatörer, vilket innebär att robotarna högst sannolikt kommer att dirigeras mot mänskliga mål.

Nästa steg i robotevolutionen, den så kallade singulariteten, kommer förmodligen att bli helt avgörande. Robotarna kommer till slut att bli fullständigt överlägsna när det gäller minne, reaktionsförmåga, logiska resonemang och snabba beslut. Att inkludera människor ”i loopen” under konflikter eller stridigheter blir en hämsko och kan leda till nederlag. Och när robotarna drar slutsatsen att vi människor är underlägsna i dessa aspekter ligger vi löst till. Inom samhällets alla områden.

Det här är inga nyheter inom science fiction-genren; snarare ett favoritämne. Redan tidigt togs ”robotlagar” fram som skulle inprogrammeras och förhindra att robotarna vänder sig mot människan.

Men dessa är inte perfekta och allvarliga problem för mänskligheten kan ändå uppstå (se till exempel filmen I robot).

Låt oss ändå vara optimistiska och tro på möjligheten till en fredlig och fruktbar samlevnad med framtidens avancerade robotar. Då återstår dessvärre frågan hur robotarna kommer att användas av kriminella och terrorister. Kommer dessa grupper få möjligheter att programmera beväpnade robotar till rån, mord och terrordåd i en utsträckning som till slut leder till det civiliserade samhällets upplösning och till människans evolutionära utplåning?

Frågan är svår eftersom den är så multidisciplinär; ska vi kunna göra kloka profetior om detta behövs insikter från ett flertal områden.

Men det skulle vara mycket intressant att höra vad FoF:s kloka läsare har att säga om robotframtiden.

Kommentera alltså gärna! 

5

Kommentarer

Tänk om autonoma vapen blir de första som faktiskt bryr sig om etik i ett krig? Det kan ju finnas med i programmeringen från tillverkaren. Att försöka undvika utvecklingen av autonoma vapen, särskilt på det här tidiga stadiet, kan innebära stora avbräck för AI-forskningen i allmänhet. Vi vet att utvecklingen av AI kommer att kräva kreativitet, smidighet i tanken och massor av experiment för att nå sin fulla potential. Genom att vi inriktar oss på hypotetiska "i värsta fall-scenarier" så kommer vi inte kunna se vilka "i bästa fall-scenarier" som är möjliga med tekniken.

Robotar kommer att ta över mer och mer i hemmen i Sverige.
Bland annat robotgräsklippare, robotdammsugare och poolrobotar.

Min gissning är att DNA inte kommer att ge sig så lätt och att det kommer att handla om sammansmältning, där vi genom att förstärka våra hjärnors intelligens artificiellt kan hitta metoder att hålla jämna steg med och kontrollera maskinparken. I debatten om AI ser jag knappt något av forskning på AI och emotionella drivkrafter, men där tror jag biologin har ett trumfkort. Våra hjärnor är ju inte bara beräkning, där finns hela det kemiska systemet med dopamin och serotonin, drivkrafter och känslor. De överlevnadsinstinkter som har tagit oss så här långt verkar i detta nu ladda upp för det som komma skall (vilket den här debatten väl är ett tecken på).

Men för att detta ska sluta väl tror jag att demokratiska krafter måste agera beslutsamt och framåtblickande. Jag är faktiskt förvånad över att Stephen Hawking och Elon Musk nyligen pläderade för ett förbud mot forskning kring AI och robotar i krig. Det låter ju bra, men vems söner eller döttrar de vill skicka in i strid istället för robotar? Vi kommer att hamna där ändå och tyvärr tror jag att de samhällen med resurser att ta fram mördarrobotar, dvs de som i dag är demokratiska och marknadsekonomiskt styrda, också måste göra det. Och se till att ha de senaste modellerna. Och se till att känna de artificiella intelligenserna så väl, som vore de vi själva.

Desto fortare vi slutar stirra oss blinda av skräck mot riskerna med robotar, och annan automatisering digitaltekniken gett oss, ju mer energi och kreativitet kan vi lägga på alla fantastiska möjligheter som redan bjuds på.

Skrev i http://blogg.baksteg.se/2015/06/den-nastan-osynliga-revolutionen-pagar-f... om den tysta och nästan osynliga revolutionen som redan pågår i det framväxande globala samhället. Den 15 minuter korta video "Humans Need Not Apply", inbäddad i inlägget, visar vad vi redan idag kan göra.

Ja, många traditionella jobb kommer försvinna.

Samtidigt kommer massor av nya att skapas baserat på de fantastiska möjligheter vi redan nu har att automatisera bort yrken som robotar, både fysiska och digitala i form av smarta online-kopplade program, klarar mycket bättre än att vi människor ska behöva tvingas övervaka eller i kroppsutslitande upprepningar genomföra.

Synen på arbete, sysselsättning och egen tid kommer att behöva tänkas om. När så sker kommer vi även att börja uppskatta och upptäcka den fantastiska potential till meningsfull sysselsättning och kreativitet vi människor istället kan fokusera på.

Som att förbättra våra lokala levnadsmiljöer, försköna tillvaron och bara njuta av livets fantastiska gåva.

Robotar och krig.
AI, robotar och automatisering kommer att ta över mer av våra jobb. Den nuvarande ekonomiska modellen med ständig tillväxt som motor kommer vara näst intill omöjlig att kombinera med den snabba teknologiska arbetslöshetens framväxt. Lösningen måste vara att byta ekonomisk modell. Samtidigt ser vi att miljön snart inte klarar av vårat slöseri så hållbarhet måste vara en hörnsten i den nya ekonomin. Krig brukar oftast ha en grund i staters ekonomi så om vi vill ha fred så bör vi börja samarbeta och "upplösa" nationer. Fattigdom och svält i en värld där det finns fler överviktiga än det finns undernärda och när matsvinnet är större än bristen på mat är en värld som måste förändras. Med smarta system för fördelning av jordens resurser på ett effektivt sätt borde vara en naturlig lösning på de flesta av världens problem. Två organisationer som arbetar för att förändra vårt sätt att tänka är "the zeitgeist movement" och "the venus project". På Youtube finns det en massa matnyttigt att titta på. Programmerar vi bara framtidens robotar med rätt grundvärderingar så kommer dom att ta hand om oss och hela planeten så det blir ett paradis. Men om robotarna kommer "resonera" som de människor som fram tills nu varit ansvariga för allt elände på jorden så kommer vår planet snabbt förvandlas till något som liknar "the borg" från TV-serien Star Trek. Men som alltid, valet är vårt.