Premium

Trafiken i Kina

Publicerad

Det vi i Sverige mest hör om trafiken i Kina är att den bidrar till luftföroreningarna i Beijing och i andra städer. Men även om jag inte själv kör bil i Kina så har jag varit med om en del hisnande upplevelser. Bilförarna är oerhört skickliga, men saknar respekt för trafikreglerna. Det avspeglar sig i statistiken. I Sverige har vi enligt OECDs statistik 3 dödsoffer per 100.000 invånare och år (år 2012), i Kina är det 20,5 (år 2010), dvs 7 gånger så många. I Sverige har vi 5,1 dödsoffer per 100.000 motorfordon och år, i Kina 133,3, dvs 26 gånger så många. När jag sitter här på mitt rum och tittar ut genom fönstret mot det 600 m höga Canton Tower och bilarna som strömmar förbi på gatan känns det på sätt och vis skönt att jag bara har en biltur till flygplatsen kvar på ett av mina sista besök i Kina, även om jag här har fått några av mina bästa vänner och minnen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor