Annons

Vad ska vi beställa för mat?

Författare: 

Publicerad

2009-08-31

Vem har inte varit på restaurang och sneglat på grannens mat för att se om det ser gott ut och därmed få lite hjälp i att välja vad man ska beställa? Kanske frågar man servitören om råd, och denna svarar någonting i stil med "Det är en av våra mest populära rätter"? Det senare, nämligen information om vilka som är de mest populära rätterna, verkar påverka våra val i allra högsta grad.

En studie av mer än 200 000 restuarangbesökare har exponerat gästerna för både de mest populära rätterna, några slumpmässigt valda rätter och även studerat hur vad gästerna runt omkring äter påverkar menyvalet. Intressant nog ökar beställningarna av de redan mest populära rätterna med mellan 13-20 procent när dessa uppmärksammas i menyn. Endast ovana restuarangbesökare verkar ta intryck av vad grannen äter, och slumpmässigt valda rätter som ges en prominent plats på menyn har ingen påverkan alls på beställningar.

Frågan som kvarstår är varför vi låter oss påverkas: Är det så att vi tror att andra vet bättre vad som är godast eller vill vi göra som alla andra? Är våra restaurangval med andra ord frukten av ett positivt lärande eller en önskan till konformism?