Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Världens farligaste industri

Publicerad

I dessa tider – när BP firar ettårsjubileum av sitt läckage i Mexikanska golfen och dess ordförande Carl-Henrik Svanberg yttrar [visdomsord](http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12903148.ab) om global uppvärmning som får mig att börja tro på parallella universum – i dessa tider tänkte jag berätta om mina egna erfarenheter av oljebranschen de senaste månaderna. Vad passar bättre en långfredag?

Det är svårt att komma på en verksamhet som sätter jordens framtid på spel i högre utsträckning än den glupande konsumtionen av fossila bränslen. Och bland projekten för att få fram bränslen tillhör oljesandsbrytningen i nordvästra Canada de miljövidrigaste. Under det här årets forskning i Montreal har jag kommit i närkontakt med den industrin. Ett av projekten min överarbetade handledare föreslog var nämligen ”du kan göra något med oljesand”. Inte mer specifikt än så. Problemet var bara att hon inte hade någon oljesand att tillgå.

Jag fick alltså börja med att försöka leta reda på lite av varan. Lättare sagt än gjort. För även om oljebolagen gräver upp hundratusentals ton av den energirika sanden varje dag är de motvilliga att ens överlåta några gram till oberoende miljöforskare. Dessutom, visade det sig, ville vi kanske inte få sand direkt från dem. Genom olika sinnrika avtal verkade industrin i så fall ha rätt att förhandsgranska och förhindra publicering av våra resultat.

Att åka iväg för att hämta en näve oljesand på egen hand var inte aktuellt. Då riskerade vi att bli indragna i oändliga juridiska processer. Ännu värre hade varit att be någon ur lokalbefolkningen, som har rätt att beträda området, att skicka en smula. Det skulle kunna innebära byråkratiska bekymmer inte bara för oss själva utan också för vår leverantör.

Hur gick det då? Så småningom hittade jag en annan forskargrupp som hade analyserat oljesandsprover. Vi tog kontakt med dem och fick inom tre dagar ett par hekto att arbeta med. Hur den andra forskargruppen burit sig åt för att få fram sin oljesand vet vi inte och vill kanske inte veta.

De efterfrågade proverna från oljebolagen har vi fortfarande inte sett röken av.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor