Annons

Ugglan på nätet

Frivilligt mastodontarbete ger alla tillgång till historiskt uppslagsverk.

Annons

Nordisk familjebok är Sveriges genom tiderna mest omfattande uppslagsverk. Nu finns det i sin helhet och gratis på nätet. Dels som faksimil, med bilder på de 45 000 sidorna, dels som sökbar text. Textversionen är maskinöversatt från bilderna och därför kan det finnas en del läsfel, men korrekturläsning och indexering pågår för fullt.

Digitaliseringen av Nordisk familjebok är det s k Projekt Runebergs största arbete hittills. Med hundratals frivilliga medhjälpare fyller projektet nätet med äldre nordisk litteratur som inte längre är upphovsrättsskyddad. Projektet grundades för drygt tio år sedan och innehåller i dag över 300 titlar.

Nordisk familjebok utkom i fyra upplagor, varav de två första finns på nätet. Den första utgåvan som består av 20 band utkom 1876–99. Andra utgåvan består av 38 band och utkom 1904–26. Den senare utgåvan kallas också för ”ugglan” eftersom den har en uggla på titelsidan. Ugglan finns ibland även på bokryggarna, men det finns också billigare band med samma innehåll.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.