Annons

Genomskinliga skärmar ger snabb information

Kirurger och piloter kan avläsa data på visir av glas eller plast.

Forskare vid Northwestern University i Evanston, Illinois, har hittat ett sätt att tillverka genomskinliga transistorer. Transistorer spelar en nyckelroll i elektronik, och upptäckten gör det möjligt att exempelvis tillverka genomskinliga datorskärmar direkt på glas eller plast.

- Ett visir med inbyggd skärm vore användbart för alla som behöver information samtidigt som de arbetar med händerna, till exempel kirurger, sjukvårdare och piloter, säger Tobin Marks, ledare för forskningsprojektet.

Eftersom transistorerna kan tillverkas vid rumstemperatur blir de förhållandevis billiga. Utvecklingen drivs vidare av ett nystartat företag, och Tobin Marks räknar med att prototyper på skärmar blir klara under första halvan av 2008.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar