Annons

Bokanmälan: Humanioras kris?

Författare: 

Publicerad:

2008-07-01

Den humanistiska forskningen har varit omdebatterad de senaste åren. Vad syftar den till? Håller den tillräcklig kvalitet? Vad är egentligen humaniora av god klass?

Svante Nordin, stridbar professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, är kritisk. Den bild han tecknar av svensk humanistisk forskning handlar inte om forskning och framsteg, utan snarare om forskningens förfall. Humanioras guldålder förlägger han knappt hundra år tillbaka i tiden.

Visst - delar av hans kritik kanske kan avfärdas som gammelmansgnäll om hur mycket bättre saker var förr i tiden, men visst har Nordin sina poänger i kritiken av dagens humanistiska forskning som tycks besatt av mångkulturalism, feminism, queerteori, postkolonialism och poststrukturalism. Begreppen och modetermerna haglar ibland lite väl tätt när man läser ny humanistisk forskning - men allt som är nytt är inte dumt.

Men en sak, alla humanister: snälla, sluta upp med det ändlösa tjatet om humanioras kris. Ge oss exempel på god humanistisk forskning i stället.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar