Annons

Amazonas skog skapar sina egna regnmoln

Amazonas rena moln består av få men stora vattendroppar.

Bild: 
Fellow Designers

Amazonas skog skapar sina egna regnmoln

Samspelet mellan nederbörd och växter avslöjat.

Annons

Publicerad:

2010-11-17

Under våtperioden i Amazonas regnar det nästan varje dag. Det är en förutsättning för att växtligheten ska frodas. Men vattnet i luften behöver något att samlas runt för att kunna bilda regndroppar.

I industrialiserade områden med mycket utsläpp innehåller molnen många små droppar. Men i Amazonas rena luft är det annorlunda. Lundaforskaren Pontus Roldin har under två år fångat partiklar med hjälp av apparater högt ovan trädkronorna.

– Vi har kunnat visa att regnmolnen till 90 procent bildas av växtfragment och svampsporer, säger han. Partiklarna måste vara tillräckligt stora för att regndropparna ska kunna växa till sig i molnet.

Vi fann att växterna tillverkar just sådana partiklar; de är inte många men de får regnet att falla varje eftermiddag under de första sex månaderna på året.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.