

Amazonas rena moln består av få men stora vattendroppar.
Amazonas skog skapar sina egna regnmoln
Samspelet mellan nederbörd och växter avslöjat.
Under våtperioden i Amazonas regnar det nästan varje dag. Det är en förutsättning för att växtligheten ska frodas. Men vattnet i luften behöver något att samlas runt för att kunna bilda regndroppar.
I industrialiserade områden med mycket utsläpp innehåller molnen många små droppar. Men i Amazonas rena luft är det annorlunda. Lundaforskaren Pontus Roldin har under två år fångat partiklar med hjälp av apparater högt ovan trädkronorna.
– Vi har kunnat visa att regnmolnen till 90 procent bildas av växtfragment och svampsporer, säger han. Partiklarna måste vara tillräckligt stora för att regndropparna ska kunna växa till sig i molnet.
Vi fann att växterna tillverkar just sådana partiklar; de är inte många men de får regnet att falla varje eftermiddag under de första sex månaderna på året.
Du har just läst en text ur nummer 8/2010 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.