Annons
Rymdfärjans sista färd

Rymdfärjan Endeavour, numera bara på marken.

Bild: 
Reuters / Scanpix

Rymdfärjans sista färd

Tusentals åskådare samlades när rymdfärjan Endeavour pensionerades på museum.

Författare: 

Publicerad:

2012-10-23

Så sliten den såg ut, den amerikanska rymdfärjan Endeavour på väg till sin sista vila på ett museum i Los Angeles. Men slitaget är befogat med tanke på de 200 miljoner kilometer den farit under sitt tjugoåriga liv.

Endeavour är den yngsta av de amerikanska färjorna som regelbundet korsat jordens atmosfär på väg ut i rymden och tillbaka. År 1992 ersatte den Challenger som exploderade sex år tidigare.

Nu har Endeavour gjort sin sista resa i luften, med hjälp av Nasas specialombyggda Boeing 747, från Florida till Los Angeles, och sedan snirklandes genom gatorna, där flera hundra träd fick fällas för att göra plats åt rymdfarkosten. Tusentals åskådare kantade vägen för att säga adjö till den amerikanska rymddrömmen.

Med Endeavour på museet är man i USA numera hänvisad till privata entreprenörer eller ryska rymdfärjor om amerikanska astronauter ska ut i rymden.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar