Annons

Malala Yousafzai & Kailash Satyarthi.
Motivering: För deras kamp mot förtryck av barn och unga, och för alla barns rätt till utbildning.

För barns rättigheter

NOBELS FREDSPRIS 2014: På lång sikt gynnas fredsarbetet­ av utbildning och jämställdhet, och i det avseendet är årets pris en fullträff. Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi kämpar för att alla barn ska få en bra start i livet.

Författare: 

Publicerad:

2014-11-13

Årets fredspris går till den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi och den blott 17-åriga pakistanskan Malala Yousafzai ”för deras kamp för barn och ungdomar och deras rätt till utbildning”.

Kailash Satyarthi har arbetat mot barnarbete, och Malala Yousafzai blev världsberömd då hon 2012 utsattes för ett mordförsök av islamister, på grund av sitt engagemang för flickors rätt att gå i skola i nordvästra Pakistan, där talibanerna har en stark ställning.

Fredsforskarna vid Uppsala universitet tycker att valet är bra. Även om kopplingen till fred inte är omedelbar så är pristagarnas arbete relevant för utvecklingen mot en fredligare värld, menar Magnus Öberg, som är prefekt vid Institutionen för freds- och konfliktforskning.

Graden av jämställdhet mellan män och kvinnor har en tydlig koppling till hur fredligt ett land är, så att verka för flickors skolgång – som Malala Yousafzai gjort – är ett synnerligen viktigt fredsarbete.

– Man kan resonera på liknande sätt kring synen på barns rättigheter. När barn behandlas som rättslösa slavar, och där våld är en naturlig metod för att få barn att göra som man vill, uppstår ett hårt och intolerant samhällsklimat. Arbetet för barns rättigheter, och Kailash Satyarthis kamp mot skadligt barnarbete, hjälper oss att se alla människors lika värde, och att det inte är rätt att starkare individer använder våld och tvång mot svagare, säger Erik Melander, professor i freds- och konfliktforskning.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar