LSD gör hjärnan rörig

Brittiska forskare hoppas att psykedeliska droger ska hjälpa mot depressioner. De har för första gången tagit reda på hur LSD påverkar hjärnan.

Publicerad

Under en LSD-tripp ökar kommunikationen mellan specialiserade områden som i vanliga fall arbetar för sig själva.

– Det ser ut som att aktiviteten i hela hjärnan flyter samman, säger den brittiska psykologen Robin Carhart-Harris vid Imperial College London.

Han ingår i en forskargrupp som gav tjugo försökspersoner LSD, och undersökte förändringar i deras hjärnor med tre olika avbildningstekniker. Deltagarna fick också göra personlighetstester både innan de tog drogen, och två veckor efteråt.

Under själva trippen skapar LSD oreda i hjärnans nätverk. Två veckor senare hamnade deltagarna högre på personlighetstestets skala för ”öppenhet”. Ju mer oreda i hjärnan under ruset, desto större blev öppenheten senare för nya idéer och intryck, enligt en rapport i tidskriften Human Brain Mapping.

Kopplingen var extra stark hos försökspersoner som lyssnade till musik och upplevde ”jagupplösning” under LSD-trippen.

Psykedeliska droger orsakar djupgående förändringar i medvetandet som är svåra att beskriva, och som dessutom varierar. Såväl inre sinnestillstånd som den omgivande miljön formar effekterna. För många forskare är det ett skäl till att undvika experiment med psykedeliska droger. Det är krångligt, helt enkelt.

– Jag tycker att de varierande effekterna är ett skäl till att faktiskt göra experiment, och försöka förstå hur sambanden ser ut, säger Robin Carhart-Harris.

Men han medger att psykedelisk forskning är besvärlig. Det tog ett år att få etiskt tillstånd att göra experimentet med LSD, som är narkotikaklassat. Och en fjärdedel av försökspersonerna föll bort på grund av att de inte klarade av att ligga stilla i hjärnkameran under försöket.

Ett annat bekymmer är placeboeffekter. I försök med till exempel antidepressiva läkemedel är det relativt lätt att jämföra behandlingen med sockerpiller. Men en person som får en psykedelisk drog kan knappt undgå att märka det.

Robin Carhart-Harris och hans medarbetare har nyligen gett två doser av det psykedeliska ämnet psilocybin – en ingrediens i magic mushrooms – till tolv personer med svårbehandlade depressioner. Ämnet påverkar samma signalsystem i hjärnan som flertalet moderna antidepressiva mediciner.

I tidskriften Lancet Psychiatry beskriver de resultaten som ”lovande” under tre månaders uppföljningstid. Men det går inte att dra några säkra slutsatser eftersom studien är liten och saknar kontrollgrupp.

Samtliga patienter kände oro medan de var påverkade av drogen. De flesta blev förvirrade, och ett par personer upplevde att de var förföljda. Robin Carhart-Harris avråder från att göra experiment på egen hand.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor