Så upptäcktes radiovågorna
1 | Ny syn på ljus – elektromagnetisk våg
På 1860-talet hade James Clerk Maxwell (1831–1879) ställt upp en uppsättning ekvationer för elektromagnetism. Hans teori sade att ljus var en form av elektromagnetisk våg. Ur ekvationerna gick det till och med att härleda ljusets hastighet.
2 | Utforma rätt experiment
Nu började fysiker leta efter sätt att förena denna teori med vanliga elektriska experiment. Man behövde visa att luft och material som inte leder elektricitet ändå kan förmedla dessa elektromagnetiska effekter.
3 | Gnista gav ledtråd
Heinrich Hertz (1857–1894) gjorde en lång serie experiment med elektriska kretsar. Han skapade en hög spänning som fick en gnista att hoppa över ett gap mellan två små kulor. Detta åstadkom en snabb elektrisk svängning.
4 | Elektrisk effekt genom luften
En bit därifrån placerade han en elektriskt ledande slinga med ett justerbart litet glapp, bara någon mikrometer stort. När det bildades en gnista i den första kretsen kunde han se en gnista i den här slingan också. En elektrisk påverkan färdades alltså genom luften.
5 | Vågorna gick att spegla som ljus
Heinrich Hertz fortsatte att experimentera. Han testade hastigheten i överföringen, han prövade att låta signalen reflekteras mot en spegel, stoppas av olika material och brytas av ett prisma. De elektromagnetiska vågorna uppförde sig som ljus!
6 | Fastslog att ljus är elektromagnetism
”Hypotesen att ljus är ett elektriskt fenomen har således gjorts mycket trolig”, skrev Heinrich Hertz år 1892. Men för att göra det helt säkert, påpekade han, krävs även experiment med själva ljuset.
7 | Fick kunskap om radiovågor på köpet
Med hjälp av spegeln lyckades han skapa stående vågor, som var svagare och starkare vid olika punkter i rummet. På så vis kunde han mäta våglängden, som var några meter. Heinrich Hertz hade därmed upptäckt den typ av elektromagnetisk strålning som vi numera kallar radiovågor.
8 | Banade väg för radiotelegrafi
Gnistsändare av i grunden samma typ som Heinrich Hertz byggde användes länge för radiotelegrafi. De förbjöds så småningom, för att de sände ut för många olika frekvenser och störde annan radiotrafik.
Bilder: Wikimedia, Seymor / SPL