Annons

organiska solceller linköpings universitet

Två av forskarna bakom de nya resultaten Yuming Wang och Jonas Bergqvist håller upp filmer med den nya organiska solcellen.

Bild: 
Thor Balkhed

Plastsolcell fångar inomhusljuset

Svenska och kinesiska forskare har lyckats konstruera en böjlig och flexibel solcell som effektivt omvandlar inomhusbelysning till elektricitet. Dessutom är den enkel och billig att tillverka.

Annons

Publicerad:

2019-09-17

Vi omger oss med allt fler prylar och sensorer med batterier som måste laddas eller bytas med jämna mellanrum. Tänk om de istället kunde drivas med hjälp av inbyggda solceller.

En lovande kandidat är plastsolceller eller så kallade organiska solceller som tillverkas av polymera material.  Länge led de av för låg effektivitet och hållbarhet men under de senaste åren har forskningen gjort stora framsteg.

I tidskriften Nature Energy presenterar forskare vid Linköpings universitet tillsammans med kinesiska kollegor en organisk solcell som visat sig kunna omvandla omkring 25 procent av vanlig inomhusbelysning till elektricitet.

– Det är möjligt tack vare att vi kan ställa in solcellen så att den absorberar det spektrum som matchar ljuskällor som används inomhus, säger Feng Gao, universitetslektor vid avdelningen Biomolekylär- och organisk elektronik på Linköpings universitet.

Plastsolcellen är anpassad för inomhusbelysning och kan ersätta batterier i uppkopplade prylar.

På labbet har forskarna tillverkat små solceller som fungerat i mer än 1 000 timmar i ett rum med normal kontorsbelysning.

Jämfört med solceller av kisel, som sitter på hustak, är organiska solceller både lättare och mer flexibla. Det är dessutom enklare och billigare att tillverka eftersom det solfångande skiktet kan tryckas på en plastfilm i en tryckpress.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.