

Smart populärvetenskap entusiasmerar
När Mensa (en organisation som i Sverige samlar personer som fått ett resultat motsvarande de övre två procenten av befolkningen när det gäller IQ) firade 50-årsjubileum, beklagade Lancelot Ware, en av föreningens grundare, att ”så många medlemmar ägnade så mycket tid åt att lösa gåtor”. När före detta Mensa-medlemmen, Maria Gunther, som till vardags arbetar som Dagens Nyheters vetenskapsredaktör, skriver en bok om intelligens inser man snabbt att hon inte lämnade Mensa för att det löstes för mycket gåtor i föreningen. Hon verkar nämligen älska dem. Så mycket att hon inleder varje kapitel med en ”Gunthers gåta” som läsaren får klura på innan det är dags att läsa vidare.
Seriöst och kunnigt går Gunther igenom det omstridda begreppet intelligens. Hon djupdyker i intelligensforskningens mörka sidor (skallmätningar, sexism, rasism och forskningsfusk) och redogör för hur intelligensforskningen utvecklats historiskt. Tillsammans med de kluriga tankegåtorna resulterar det i en bok som både är inbjudande, utmanande och lärorik. Gunthers entusiasm och djupa kunnande smittar – detta är i ordets rätta bemärkelse smart populärvetenskap.
Litteraturhänvisningar
Smart. Vad vetenskapen säger om intelligens
Du har just läst en text ur nummer 6/2020 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.