Annons

I Arktis går uppvärmningen snabbare än på andra ställen på jorden.

Bild: 
Getty images

”Allt mer bråttom med klimatet”

Annons

Publicerad:

2020-12-28

Nya forskningsresultat visar hur klimatförändringarna blir allt tydligare och går snabbare. Det märks inte minst på världens isar och hav.

– Det gör att det blir alltmer bråttom med klimatarbetet om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader eller hållas under 2 grader, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC på SMHI.

IPCC:s första delrapport 2021

2021 kommer första delrapporten i IPCC:s 6:e vetenskapliga utvärdering av klimatläget i världen. Den senaste kom 2013–2014 och stärkte bland annat bevisen för att människan påverkar klimatet. Rapporten blev ett viktigt underlag i förhandlingarna om Parisavtalet.

Den nya rapporten kommer att spela en stor roll när världens ledare samlas i Glasgow i november för nästa klimatmöte, som skjutits upp ett år på grund av corona.

– IPCC:s slutsatser kommer också att bli särskilt viktiga i kommande års förhandlingar om huruvida det globala klimatmålet är tillräckligt och i granskningen av ländernas klimatplaner, säger Markku Rummukainen.

Höja ambitionerna

Ambitionerna måste höjas om Parisavtalets mål ska nås. Kritiskt blir hur de stora resurser som mobiliseras runt om i världen för att möta coronakrisen används.

– Återhämtningspolitiken kan antingen ge en kraftig skjuts åt klimatomställningen eller avsevärt bromsa klimatarbetet, säger Markku Rummukainen, och tillägger att en annan viktig faktor är om de nya beteendemönstren under corona består, med till exempel mer distansarbete och mindre resande.

Vetenskapsåret 2021

Nya data om klimatet från FN:s klimatpanel, en rymdsond på självmordsuppdrag och fler fria forskningsartiklar.

2020-12-28

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.