Annons

Platt pasta skruvas när den kokas

För att minska storleken på pastaförpackningar har forskare utvecklat platt pasta som ändrar form när den kokas.

Annons

Publicerad:

2021-05-07

Skruvar, rör, fjärilar och makoroner. Pasta finns i många olika varianter. Men de tredimensionella formerna kräver stora förpackningar som mest innehåller luft. Inspirerade av möbelindustrins platta paket har forskare vid amerikanska Carnegie Mellon University utvecklat ett sätt att få pasta att ändra form när den kokas.

Tricket är att trycka mönster av smala skåror i pastan. Skårorna styr vilken form den färdigkokta pastan får. Förutom att minska mängden förpackningsmaterial kan koktiden kortas.

Samma metod kan användas för att forma även andra material, som silikon. Enligt forskarna, som publicerat resultaten i Science Advances, skulle det även kunna användas för att forma material som används inom biomedicin.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.