Annons
Fotboll

Att slå från underläge kan ge utdelning, enligt ny forskning som visar att fotbollsspelare födda på hösten är överrepresenterade bland den absoluta eliten. 

Bild: 
Istockphoto

Höstbarnens revansch

Fotbollsspelare födda på hösten måste kämpa hårdare än de som är födda tidigare på året. Det kan ge utdelning på lång sikt. 

Författare: 

Publicerad:

2017-06-27

Inom idrotten har de som är födda tidigt på året en fördel, men nya forskningsresultat nyanserar denna bild. Fotbollsspelare som är födda på hösten är överrepresenterade som vinnare av Guldbollen, som är ett pris som delas ut till Sveriges bästa spelare. Det handlar främst om spelare som är födda i augusti, oktober och november, men effekten når inte de som är födda i december. De är istället starkt underrepresenterade.

– Detta skiljer sig från till exempel ungdomsfotbollen och ungdomslandslaget, där vi vet att de som är födda tidigt på året har en fördel, säger Lars Persson, som är professor i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning och medförfattare till studien.

– Men när det gäller de verkliga superstjärnorna så ser vi alltså ett annat mönster.

Forskarna tror att det handlar om motstånd och motivation, och kopplar detta till den engelsk-kanadensiske författaren Malcolm Gladwells teser om the underdog, som tvingas kämpa hårdare och ta större risker än de som har det väl förspänt från början. De som är födda sent på året har mer att vinna på att träna extra hårt, och denna träning kan ge fördel senare i karriären. Samtidigt får de inte vara för långt efter som ungdomar för då kommer de inte in på elitutbildningarna.

– Zlatan Ibrahimović är född den 3:e oktober – och han är typisk för denna grupp av superstjärnor, säger Lars Persson, som även berättar om en engelsk studie av schackspelare, där man undersökt IQ och schackresultat. Där var det de med hög, men inte högst IQ, som var bäst i schack.

– Det verkar alltså som att motivation och träning kan slå andra förutsättningar, säger han.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar