Växternas kemiska krig
Giftförsvar som straffar sig
Monarkfjärilen är ett bra exempel på en insekt som har lyckats övervinna sin värdväxts kemiska försvar. Den lever av sidenörtsväxter vars växtsaft innehåller giftiga steroider. Monarkfjärilens larv är dock immun mot gifterna. Larven samlar dem i kroppen, och när den förpuppas överförs gifterna till den vuxna fjärilen. Detta gör att både larv och fjäril själva blir giftiga, vilket medför att deras fiender inte kan äta dem. Fjärilen och dess larv har tydliga varningsfärger som signalerar till omgivningen: ”Jag är ingen bra middag.”
Naturligt försvar i stället för insektsgifter
När en växt angrips av insekter skickar den ut kemiska varningssignaler som kan uppfattas av andra växter i omgivningen. Varningen gör att de andra växterna hinner aktivera sitt kemiska försvar innan de också blir angripna – ett samarbete i kampen mot gemensamma fiender.
Robert Glinwood driver tillsammans med kolleger vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala ett projekt som går ut på att identifiera och använda de kemiska substanserna i dessa varningssignaler, för att skydda jordbruksgrödor mot bladlusangrepp.
En metod som forskarna testar är att odla flera olika sorters korn tillsammans för att se hur motståndskraften mot bladlöss påverkas.
– Vi har upptäckt att vissa specifika blandningar av kornsorter är mera resistenta mot bladlusangrepp, och att det är kopplat till plantornas kemiska försvar, säger Robert Glinwood.
De har också upptäckt att en del blandningar av kornsorter är extra bra på att locka till sig nyckelpigor, bladlössens naturliga fiender.
Växterna aktiverar sitt kemiska försvar när de blir angripna eller varnade av andra växter. Men när det gäller grödor som korn, så skulle det vara bättre om det kemiska försvaret alltid är aktiverat så att skörden är maximalt skyddad mot angrepp.
Metylsalicylat är ett ämne som spelar en central roll i växternas kemiska kommunikation. Det fungerar som en generell varningssignal: växterna aktiverar sitt försvar mot insektsangrepp. Robert Glinwood och hans kolleger försöker därför utveckla metoder för att sprida metylsalicylat i kornfälten för att öka skyddet mot bladlössen.
Forskarna experimenterar med att gjuta små piller som består av paraffin och metylsalicylat. Pillren kan sedan spridas i kornfälten där de utsöndrar varningssignalerna i lagom doser. Det har visat sig att forskarnas signalpiller faktiskt minskar bladlusangreppen på korn och vissa växthusgrödor.