Vart tog betulinet vägen i björkfrågan?

I F&F 9/2023 ställs frågan varför björkar är vita och professor Stefan Jansson svarar att man inte vet. Jag, som jobbar med skogsindustriellt inriktad forskning med fokus på massa och pappersteknik, levde i tron att vi vet att näverns höga halt av betulin ger björken dess vita, vackra färg. Forskare vid Åbo Akademi, Mittuniversitet samt MoRe Research i Örnsköldsvik har lagt en hel del tid på forskning om just betulin och andra bark-extrakt. Rent betulin, som är extremt hydrofobt, kristalliserar och är helt vitt.
/Per Engstrand, professor, Mittuniversitetet

Publicerad

Bild: Getty images

Svar av Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi, Umeå universitet

Det stämmer att betulin är ämnet som gör björkstammen vit. Jag uppfattade att frågan var: Varför, evolutionärt sett, har den blivit vit? Det finns alltså olika svar på samma fråga, ett från en biologs och ett annat från en kemists perspektiv.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor