Bättre medicin via cellens energicentral

Mer kunskap om hur kroppen bildar energibärande proteiner kan ge bättre medicin mot flera sjukdomar. Vid Stockholms universitet leder Alexey Amunts forskning som också kan ge effektivare antibiotika.

Publicerad

Alexey Amunts på institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet har lett en studie om mitokondrier.
Bild: SFF

Mitokondrierna är cellens energicentraler. Där bildas ämnen som kroppen använder som bränsle. Men hur mitokondrierna bygger dessa energipaket har hittills varit okänt. Alexey Amunts, forskare på institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet, har lett en studie som avslöjat flera viktiga steg i kedjan.

– Hur mitokondrierna bygger proteiner kan kopplas till många sjukdomar som rör ämnesomsättningen. Forskningen kan därmed hjälpa till att hitta mediciner mot dessa sjukdomar, säger han.

En modell av delar av mitokondriens ribosom som har en viktig uppgift i att bilda energibärande proteiner i kroppen.
Bild: Verena Resch

Bygger ihop proteinerna

I studien, som är publicerad i tidskriften Nature, visar han och forskare vid Karolinska institutet hur mitokondriernas ribosomer byggs ihop. En ribosom är det maskineri som i sin tur bygger ihop de proteiner som kroppen behöver.

Ribosomer i mitokondrierna är annorlunda jämfört med i andra celler.

Nobelprisad teknik

För att kartlägga byggprocessen använde forskarna ett kryoelektronmikroskop. Det är en avancerad form av mikroskop där molekylerna som ska undersökas hastigt kyls ner till långt under fryspunkten, sedan tas tusentals bilder med hjälp av elektronstrålar. Därefter pusslar en dator ihop bilderna till en tredimensionell modell av molekylens struktur. Metoden Nobelprisbelönades 2017.

Se ett klipp om forskningen

Större kunskap om mitokondrier kan även leda till bättre antibiotika. Mitokondrier liknar bakterier och antibiotika kan ibland slå även mot proteinproduktionen i mitokondrierna.

– Det kan förklara varför trötthet kan vara en sidoeffekt av antibiotika, säger Alexey Amunts.

I en pågående studie testar Alexey Amunts och hans kollegor om det går att modifiera en viss typ av antibiotika så att den slår mot bakterier men inte mot mitokondrier.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor