Hur hänger cancer och ämnesomsättning ihop?

Otto Warburg, som fick Nobel­priset 1931, upptäckte att cancer har en annorlunda metabolism – den så kallade Warburgeffekten – och drog slutsatsen att skador i cellernas mitokondrier är själva orsaken till cancer. De tankarna övergavs sedan, men verkar ha återkommit. Hur ser man på metabolismens och mitokondriernas roll i sjukdomen i dag?
/Bengt Nilsson

Publicerad

Cancer börjar inte i mitokondrierna, som Otto Warburg trodde, men förändrar dem för att utvecklas.
Bild: Getty images / Kateryna Kon / Science photo library

Svar av Nils-Göran Larsson, professor i mitokondriell genetik, Karolinska institutet

Otto Warburg var en av de verkligt stora biokemisterna och belönades med Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1931 för upptäckten att merparten av det syre som vi andas förbrukas av ett enzym i cellen som han kallade ”Atmungsferment”, vilket är en del av mitokondriens andningskedja. Redan 1923 observerade Warburg att cellens metabolism är förändrad vid cancer och han föreslog i en berömd artikel i Science 1956 att skador på mitokondriens andningskedja orsakar cancer.

Denna teori blev under många årtionden åsidosatt, eftersom andra forskningsframsteg ledde till upptäckten av en lång rad cancergener. Emellertid har Warburgs teori fått en renässans under de senaste decennierna, då man fått starka belägg för att cancerceller omprogrammerar sin ämnesomsättning för att kunna tillverka de olika byggstenar som krävs för ohämmad tillväxt. Cancern börjar alltså oftast inte i mitokondrierna som Warburg trodde, men förändrar dem för att utvecklas.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Cancermetabolism är i dag ett spännande forskningsområde som på sikt kan leda till helt nya behandlingsprinciper av cancer. I en relativt nyutkommen biografi, Ravenous: Otto Warburg, the nazis, and the search for the cancer-diet connection av Sam Apple, kan man läsa om Warburgs spännande liv och hur han, som hade judiskt ursprung, överlevde nazismen tack vare sin cancerforskning.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor