Varför blir håret blekt av solen?

En fråga som dök upp i mitt klassrum: Vad händer i håret när det blir solblekt? Förändras melaninet och i så fall vilket melanin – eu- eller feo-? Varför får inte alla solblekt hår? Hur kan det bli tvärtom i huden? Där blir det ju mer melanin om man får sol på sig. /Charlotte Söderström, lärare vid Ehrensvärdska gymnasiet, Karlskrona

Publicerad

Ultraviolett strålning påverkar håret på molekyl­nivå.
Bild: Getty images

Svar av Lars Norlén, forskare vid Karolinska institutet och överläkare i dermatologi vid Karolinska universitetssjukhuset

Ultraviolett strålning inne­håller mer energi än synligt ljus och orsakar skador på molekylnivå i många material. Detta kan ses i form av till exempel solblekning. I hår bryter solens UV-strålning ner flera olika ämnen: melaninet som är hårets färgpigment, proteiner som är hårets huvudsakliga beståndsdel samt hårfetter som ingår i hårstråets ytskikt. Denna nedbrytning ändrar hårets optiska egenskaper, vilket ögat uppfattar som blekning. Den kan också få håret att se mer slitet ut.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Av de två typerna av melanin bryts det ljusare feomelanin ner mer än det mörkare eumelanin, vilket förklarar varför ljust hår påverkas mer av UV-ljus än mörkt. Även melaninet i vår hud skadas av UV-strålning, men till skillnad från hår består huden av levande celler, fulla av biologisk aktivitet. När solen gör vårt skinn mörkare är det för att UV-strålningen aktiverar ökad produktion av melanin i våra hudceller.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor