En stor mängd partiklar strömmar ständigt ut i rymden från jorden. Flödet är som störst vid nord- och sydpolen. På höjder över 100 kilometer upp och långt ut i rymden är luften elektriskt laddad.
I denna nyhetsnotis påstås att metan är drygt 20 gånger ”starkare” än koldioxid. Jag brukar själv slå upp naturkonstanterna i Physics Handbook, och man måste då veta vad det är man slår upp. Jag vore tacksam om ni kunde förklara för mig vad det är som mätts upp i det här fallet, hur man definierar ”starkare” och ”kraftigare” när det gäller gaser och hur detta påverkar klimatet. SVEN LARSSON Professor vid Institutionen för kemi- och bioteknik Chalmers tekniska högskola, Göteborg Svar: Atmosfären är mer genomsläpplig för inkommande kortvågig solstrålning än för utgående långvågig värmestrålning...
Idén kom i ren desperation. Att lösa världens klimatproblem genom att spruta ut svavelpartiklar högt upp i atmosfären - det ska man göra i absolut sista ögonblicket.
För att citera den ryske raketforskaren Konstantin Tsiolkovskij: "Jorden är mänsklighetens vagga, men människan kan inte leva i vaggan för alltid." Det var Tsiolkovskij (
Han hade värmt upp en tunn film av tennoxid till 150 grader tillsammans med vätgas. Syftet var att utveckla en effektivare detektor för koloxid och andra gaser.