Sommarluft på Triton

Publicerad
**Utsikt från Triton.** Ovan syns den avlägsna solen, och t.h. månens blå moderplanet Neptunus.
Bild: ESO/Louis Ca Lçada

Trots att Triton, en av Neptunus månar, ligger i utkanten av planetsystemet påverkas den av solens värmande strålar när sommarhalvåret anländer. Och när sommaren väl kommer till dess södra halvklot, så varar den också i 40 år.

Nya mätningar visar att Tritons isiga atmosfär blir allt tjockare, ju längre sommaren framskrider. Det är de frysta gaserna kolmonoxid, metan och kväve som avdunstar med värmen och berikar månens atmosfär. De verkar finnas i större mängder än man tidigare trott. Atmosfärstrycket har fyrfaldigats sedan rymdsonden Voyager 2 mätte det för nästan 20 år sedan. Men då var det ännu bara vår.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor