Annons

geografi

Via teleoperatörernas uppgifter om var en mobil befinner sig när den används går det att kartlägga folkomflyttningar. Sådana uppgifter har nu använts för att undersöka reaktioner vid en katastrof. Det visade sig att när över en halv miljon haitier tvingades lämna sina hem vid jordbävningen 2010 sökte sig många till samma plats där de firat jul och nyår, alltså troligen till släktingar. – Vi kommer att fortsätta studera liknande händelser för att se vilka mönster man kan hitta, säger Linus Bengtsson, forskare vid Karolinska institutet. Två gånger i månaden sker katastrofer där minst 100 000...
Fråga: Varför är skillnader i tidvattennivåer så olika på olika delar av jorden? Det märks knappt på svenska västkusten medan höjdskillnaden kan vara flera meter på andra delar av jorden.
Fråga: Varför räknas inte Tärendö i Norrland som Sveriges största ö? Tärendö avgränsas av Torne älv, Tärendö älv, Kalix älv samt havet.
”Människan kommer alltid, alltid att längta tillbaka till den afrikanska savannen. Där formades vi, där har vi våra rötter.”
Den ryska litteraturens största mysterium är Igorkvädet. Kanske skrevs det i slutet av 1100-talet, kanske är det i stället en förfalskning från slutet av 1700-talet.