Annons

geografi

Var fjärde svensk invånare skulle välja att flytta till Norge om det plötsligt blev nödvändigt att lämna Sverige. Men om vi i lugn och ro får välja nytt hemland helt fritt hamnar USA högst på önskelistan, följt av Spanien och Storbritannien. Nästan en tredjedel av dagens svenskar har funderat på att flytta utomlands, och sedan 1970 har mer än en miljon svenskar gjort slag i saken. Norge 25 procent Spanien 13 USA 10 Danmark 8 Italien 6 Storbritannien 6 Australien 4 Finland 3 Frankrike 3 Thailand 3 Källa: SOM-institutet, Göteborgs universitet
Via teleoperatörernas uppgifter om var en mobil befinner sig när den används går det att kartlägga folkomflyttningar. Sådana uppgifter har nu använts för att undersöka reaktioner vid en katastrof. Det visade sig att när över en halv miljon haitier tvingades lämna sina hem vid jordbävningen 2010 sökte sig många till samma plats där de firat jul och nyår, alltså troligen till släktingar. – Vi kommer att fortsätta studera liknande händelser för att se vilka mönster man kan hitta, säger Linus Bengtsson, forskare vid Karolinska institutet. Två gånger i månaden sker katastrofer där minst 100 000...
Fråga: Varför är skillnader i tidvattennivåer så olika på olika delar av jorden? Det märks knappt på svenska västkusten medan höjdskillnaden kan vara flera meter på andra delar av jorden.
Fråga: Varför räknas inte Tärendö i Norrland som Sveriges största ö? Tärendö avgränsas av Torne älv, Tärendö älv, Kalix älv samt havet.
”Människan kommer alltid, alltid att längta tillbaka till den afrikanska savannen. Där formades vi, där har vi våra rötter.”