Annons

klimatet

Två av tre IPCC-forskare räknar med en global uppvärmning på 3 grader eller mer. Det skulle betyda att världens länder misslyckas kapitalt med Parisavtalet.
I Glasgow diskuterar världens ledare just nu åtgärder för att begränsa klimatförändringarna. Sverige lovar nollutsläpp före 2045. Om vi ska nå dit måste det bli lättare för enskilda individer att leva klimatsmart, enligt Francesco Fuso Nerini på KTH. Han anser att tiden är mogen för att testa den personliga utsläppsbudgeten.
Inför klimatmötet COP26 i Glasgow som börjar på söndag ger Kungliga Vetenskapsakademien ut en enkel sammanfattning av läget, som är ”allvarligt men inte kört”. Sju klimatforskare förmedlar forskarsamhällets samlade kunskap på 15 sidor.
Klimatpolitikforskaren Naghmeh Nasiritousi förklarar vad som står på spel vid klimatmötet i Glasgow.
En ny typ av poröst material, en så kallad MOF, kan fånga vatten ur luft mer effektivt än tidigare. Andra varianter av materialet har potential att rena gaser och lagra koldioxid.
Svar av Gustaf Hugelius , forskare i naturgeografi, Stockholms universitet Tack för din intressanta fråga! Det stämmer som du skriver att den starka uppvärmningen i Arktis gör att vegetationen växer snabbare. När tundran och taigan blir grönare, och trädgränsen kryper norrut, så tas mer koldioxid upp i biomassan. I områden där det tidigare varit permafrost påskyndas denna tillväxt ytterligare av att näringsämnen som tidigare varit frusna kan frigöras ur den tinande jorden. Prenumerera på Forskning & Framsteg! Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter...