Blir man sjuk av socker? Sedan 2005 har EU:s livsmedelsmyndighet brottats med frågan. Turerna har varit många och trycket hårt från sockerlobbyn. I år görs ett nytt försök att ta fram en enhetlig rekommendation för socker inom EU.
Du säger att detta är helt ny mat för mänskligheten, vad är det som är nytt? − Bakterien vi använder har inte använts förut, varken till mat eller något annat. Quorn, spirulina och chlorella är också mikrobiella livsmedel, men de är andra organismer och odlas annorlunda. Vad gör detta helt annorlunda från till exempel Quorn? − I båda fallen är huvudprodukten en odlad mikroorganism. Skillnaden är att Quorn är en svamp som kräver socker som råmaterial. Vår bakterie behöver bara kol från luftens koldioxid, väte som tillverkas genom att dela vatten med elektricitet, och ammoniak, vilket liknar...
Det amerikanska företaget Aquabounty har skapat en variant av atlantlax som växer dubbelt så fort som vanliga laxar. Den är utrustad med en extra uppsättning gener för tillväxthormon, som hämtats från den närbesläktade arten kungslax. Den genmodifierade laxen skapades redan 1989, men blev godkänd som livsmedel i USA först i slutet av 2015, och i Kanada ett halvår senare. Nu rapporterar tidskriften Nature att företaget har sålt 4,5 ton laxfilé på den kanadensiska marknaden. Det är första gången genmodifierade djur säljs som mat. GMO-produkter behöver inte märkas, vare sig i Kanada eller USA...
Illamående, feber och smärta i nedre delen av magen är vanliga symtom på inflammerade tarmfickor , även kallat divertikulit. Det är känt att rökning, stillasittande och övervikt ökar risken, liksom fiberfattig mat. Nu har forskare i USA kommit fram till att den här typen av symtom även kan drabba personer som äter stora mängder rött kött. Forskarna frågade över 46 000 män hur mycket de åt av rött kött, fågel och fisk. Efter att ha kontrollerat för de redan kända riskfaktorerna som nämnts ovan, kom de fram till att den femtedel som åt mest rött kött ökade sin risk för divertikulit med nästan...
I sin iver att utveckla landets ekonomi och levnadsstandard försummade kineserna under lång tid miljön. Vi har läst en del även i svenska medier om luftföroreningarna, men förorening av åkerjorden är ett annat allvarligt problem. Man är nu tvungen att använda också förorenade jordar, annars skulle jordbruksproduktionen inte räcka till för livsmedelsförsörjningen. I efterhand får man nu försöka...
Mexiko har stigit till världstoppen när det gäller såväl läskdrickande som fetma och diabetes typ 2. För att vända utvecklingen införde landets regering år 2014 en tioprocentig skatt på sockrade drycker. Nu har amerikanska forskare analyserat skattens troliga hälsoeffekter fram till år 2022. Med utgångspunkt i att konsumtionen av sockrade drycker fallit med drygt 10 procent, kom forskarna fram till att antalet människor som kommer att få diabetes typ 2 sannolikt minskar med närmare 190 000 under perioden. Beräkningarna visar också att drygt 20 000 kan slippa att drabbas av stroke eller...
Jämfört med sina föregångare hade Homo erectus större hjärna, större kropp och rörde sig över större ytor – egenskaper som kräver mycket energi i form av mat. Samtidigt hade hon mindre tänder, svagare tuggmuskler och nättare matsmältningsorgan. Hur går det ihop? – Enkla metoder för att bereda maten kan ha haft enorm betydelse, säger Daniel Lieberman, biologiprofessor vid Harvard university i USA. Fossila fynd tyder på att våra släktingar började äta kött för drygt 2,5 miljoner år sedan. Kokkonsten verkar ha slagit igenom långt senare. Därför är det troligt att våra förfäder använde enkla...