Så blev sojabönan köttindustrins bästa vän Snart måste vi ändra vår syn på soja – följ bönans väg genom världshistorien. Miljö & klimat
Nu kan fördelarna med medelhavskost visas på molekylnivå Genom att analysera förändringar i blodets fettmolekyler kan forskare vid Chalmers nu mer i detalj visa varför. Premium Medicin & hälsa
Här håller forskarna koll på världens kakao En samling av kakaoplantor i Trinidad och Tobago ger forskare tillgång till över 2 400 unika sorter. Premium Miljö & klimat
Vår sjätte grundsmak kan finnas i godisskålen Sött, surt, beskt, salt och umami räknas som våra fem grundsmaker. Forskare visar att vi kan ha en sjätte – salmiak. Premium Medicin & hälsa
Ät eller släng i sommar I värmen ökar risken för möglig mat, men allt mögel är inte giftigt. F&F reder ut vad du kan äta ändå – och vad du ska kasta i soporna. Premium Medicin & hälsa
Därför är maten en klimatbov Om världens befolkning fortsätter att äta som vi gör i dag kan utsläppen från framtidens matproduktion addera nästan 1 grad till den globala uppvärmningen. Premium Miljö & klimat
Miljösmart majsgel ger skydd mot fria radikaler Majsfibrer, enzymer och vatten. Det är de enda ingredienserna som behövs för att göra en gel som kan minska mängden fria radikaler i tjocktarmen. Premium Teknik
Här odlas havets grönsaker Ätbara alger är en miljövänlig, men outnyttjad, resurs. Nu vill forskare odla mer i vattnet utanför Sveriges västkust. Premium Miljö & klimat
Tomater boostas med D-vitamin En tomat som ger lika mycket D-vitamin som två ägg har utvecklats av brittiska forskare. Försöksodlingar planeras redan i sommar. Premium Teknik
Snart kan vetet växa i salt jord Svenska forskare har tagit fram vete som är särskilt utvecklat för att växa i salthaltiga jordar. Premium Miljö & klimat
Försäljningen av sötsaker upp 80 procent på 20 år Vid en första anblick tycks försäljningen av frukt ha ökat betydligt mer än försäljningen av sötsaker sedan år 2000. Men siffrorna är luriga. Samhälle & kultur
Platt pasta skruvas när den kokas För att minska storleken på pastaförpackningar har forskare utvecklat platt pasta som ändrar form när den kokas. Premium Teknik
Spelet om sockret Blir man sjuk av socker? Sedan 2005 har EU:s livsmedelsmyndighet brottats med frågan. Turerna har varit många och trycket hårt från sockerlobbyn. I år görs ett nytt försök att ta fram en enhetlig rekommendation för socker inom EU. Premium Medicin & hälsa
Här förvandlas sillspad till hållbart protein Livsmedelsforskaren Ingrid Undeland vill förvandla sillspad till ätbart protein. Premium Miljö & klimat