Annons

vacciner

Vid en vetenskaplig konferens om smittspridning förra veckan i Skottland utbröt en diskussion om ett sjukhus i Frankrike. Sjukhuset kräver att alla anställda ska ta en spruta mot säsongsinfluensa. – De som inte vaccinerar sig ska bära munskydd och dessutom en väl synlig knapp, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet i Solna. Även i Kanada finns ett hårt tryck i frågan. En ledarartikel i det senaste numret av landets läkartidning kräver att sprutorna ska bli obligatoriska för anställda inom vården. Kraven belyser en kollision mellan två principer. Å ena sidan finns...
Nu är det kört, tänkte Annika Linde när rapporterna om den nya influensan obevekligt började strömma in i höstas strax efter skolstarten.
– Detta är jättestort, ett fantastiskt resultat av samarbete mellan världens länder, säger Erika Chenais, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Så svarade Maria Brytting, mikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet, på frågan varför svenskarna bör vaccinera sig mot svininfluensa.
Förhoppningen att det ska gå att vaccinera mot viruset bakom hiv och aids fick sig en törn i september 2007.
De höga murarna, järngrindarna, taggtråden och övervakningskamerorna kring Smittskyddsinstitutets djur­hus ger intryck av att det pågår ett krig om forskningen på apor och andra djur.