Inte bara Kvinnokämpe

I år firas 200-årsjubileet av Fredrika Bremers födelse. Hon var också resenär, tecknare och djurrättsaktivist.
Publicerad

Det är främst som kvinnokämpe Fredrika Bremer (1801-1865) har gått till eftervärlden, men det var i huvudsak som författare hon var verksam. Som sådan är hon internationellt erkänd: hennes böcker finns översatta till 12 språk. Romanen Hertha, en mörk skildring av kvinnans ofria ställning, utkom mot slutet av hennes litterära produktion. Kvinnoorganisationen Fredrika Bremerförbundet döpte sin tidning efter den.

Den moderna svenska romankonsten föddes vid slutet av 1820-talet och Fredrika Bremer räknades till pionjärerna. Därför utgavs hennes romaner Grannarne och Familjen H*** förra året i vetenskapliga utgåvor av Svenska Vitterhetssamfundet, tillsammans med verk av tre andra kvinnliga pionjärer.

Grannarne gjorde succé när den kom år 1837 – en blandning av vardagsskildring, romantisk idealism och melodram. Den tar upp förhållandet mellan könen och olika slags kärlek.

Djur är ett annat tema, ett av de minst uppmärksammade. Enligt litteraturforskaren Carina Burman vid Uppsala universitet kan Fredrika Bremer beskrivas som den svenska litteraturens första djurrättsaktivist. Att djur, precis som människor, lider och känner smärta var självklart för henne. Hon uttalade sig ofta mot det sätt som djuren behandlades på.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor