Berättelser för att hantera livet

Publicerad

De flesta gånger när vi använder ordet ”myt” syftar det antingen på en urgammal berättelse om gudar och vidunder eller på ett missförstånd av något slag – i stil med ”det är en myt att C-vitamin kan bota förkylning”. I sin bok The modern myths tar vetenskapsskribenten Philip Ball ett annat perspektiv. Vi har inte förlorat behovet av stora berättelser som kan hjälpa oss att hantera livets mångtydiga sidor, menar han. Vi är kanske bara dåliga på att se att de är myter och fungerar på motsvarande sätt som myterna om hjältar och monster gjorde förr.

Philip Ball listar en rad figurer och motiv som sliter sig loss från sina ursprungsverk och berättas om och om igen. Han argumenterar för att de fyller en mytologisk funktion i vår kultur. Det som gör dem moderna är att de uttrycker en typ av situation som inte har funnits tidigare. De uttrycker något som människor har ett behov av att formulera eller bearbeta.

Från Robinson Crusoe till Batman redogör Philip Ball för ursprungsverken och hur berättelserna har levt vidare i kulturen för att hjälpa oss att handskas med olika aspekter av livet. Det är intressant att få en grundlig genomlysning av figurer som Franken­stein och Dracula, och Philip Balls lediga prosa är njutbar rakt igenom.

The modern myths

Philip Ball
University of Chicago Press

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor