Två som slår hål på myter om träning och hälsa

Publicerad

Bild: Stefan Tell

Känns det segt att börja träna? Helt normalt. Att vi skulle vara födda för att träna är en av många myter om träning som Daniel Lieberman, professor i evolutionsbiologi vid Harvard i USA, slår hål på i sin nya bok Träningsparadoxen. Mest känd är han för en artikel i tidskriften Nature 2004 om att människan är fysiologiskt utvecklad för att springa, som sedan blev temat i journalisten Christopher McDougalls bästsäljare Born to run (2009).

Men att vi människor är förhållandevis uthålliga när det gäller att springa långa distanser betyder inte att vi gör det för nöjes skull. För jägare och samlare, som Lieberman studerat över hela världen, är det helt främmande att ta en joggingtur på morgonen före frukost, eller för den delen att lyfta en massa tunga vikter utan syfte. Livet går sin gilla gång med jakt och matsamlande varvat med hushållssysslor och vila. Annat är det för oss i den industrialiserade världen där träning och dieter vuxit till en mångmiljardindustri, där det är lätt att gå vilse bland alla trendiga budskap.

David Lieberman tar sig an frågor som om stillasittande är lika farligt som att röka, om det är optimalt att sova åtta timmar per natt eller om det är normalt att träna mindre när man blir äldre. Det är mycket läsvärt, både för den som tränar och för den som har svårt att komma upp ur soffan.

48 konkreta råd för bättre mående

Även Anders Wallensten, läkare och biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, går tillbaka till vårt ursprung i Hälsogåtan. Precis som Lieberman – som också finns bland referenserna – konstaterar han att vi lever ett liv som vi inte är utvecklade för. I boken tar han ett helhetsgrepp över allt som påverkar vår hälsa. Svaren söker han inte bara i vår historia utan även i forskningen om de omtalade ”blå zonerna”, platser där människor tenderar att leva långa, friska liv. Boken mynnar ut i 48 konkreta råd som inte bara handlar om träning och kost utan även om relationer, tankens kraft, vårt förhållande till naturen och sömn. De flesta känns igen, som att sno till sig vardagsmotion genom att ta trappor i stället för hissen och att undvika processad mat.

Slutsatsen efter att ha läst dessa båda böcker är att du lugnt kan strunta i hälsotrenderna som kommer och går. Det finns varken genvägar eller mirakelkurer. Däremot kan ökad kunskap om hur fysisk aktivitet faktiskt påverkar kroppen bli den knuff man behöver för att komma igång.

Hälsogåtan. Evolution, forskning och 48 konkreta råd

Anders Wallensten
Bonnier fakta

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Okategoriserad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor