Svart hål på villovägar

För första gången kan ett svart håls rörelse genom rymden fastställas.
Publicerad

Det svarta hålet XTE J1118+480 är ute på en omständlig långresa i och kring vår galax, Vintergatan. XTE J1118+480 lämnade sitt kluster för sju miljarder år sedan. Som reskost har det med sig en stjärna, som det oförtrutet äter på.

Hålet är allt som finns kvar av en kompakt stjärna som ändade sitt liv för många miljarder år sedan, tror forskare vid National Radio Observatory och European Southern Observatory. Hålet har sedan genom gravitationen knuffats bort från sitt hemkluster av stjärnor och tvingats ut i galaxen.

Astronomer har sedan länge trott att det i Vintergatans gryning fanns hundratusentals mycket kompakta stjärnor. Ingen har dock sett någon rest från alla dessa utdöda stjärnor förrän nu. Det är också första gången som ett svart håls rörelse genom rymden har kunnat fastställas.

Anledningen till att forskare har lyckats observera just det här hålet är att dess bana gick nära jorden – bara 6 000 ljusår från oss. Om vi tänker oss att jorden står stilla, rör sig hålet med en hastighet av 145 kilometer i sekunden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor