Skarpsynt satellit

En ny kommersiell satellit för fotografering av jordens yta har skickats upp.
Publicerad

Satelliten Quickbird har den hittills bästa bildupplösningen bland de kommersiella satelliterna, vilket innebär att det från dess fotografier går att identifiera föremål som är cirka 60 centimeter i diameter. De befintliga satelliterna Ikonos och Eros har en bildupplösning på omkring 1-2 meter.

– Det är ingen ny generation satelliter, utan man har helt enkelt lagt en satellit med ganska dyra och avancerade sensorer i en låg bana, berättar Jörgen Hartnor, biträdande marknadschef på Metria, Lantmäteriets kommersiella division som säljer satellitbilder.

Företaget Digitalglobe i Colorado, som äger Quickbird, har valt en bana på 480-500 kilometer. Eros ligger på samma höjd, men har sämre kameror. Ikonos, som har ungefär samma utrustning som Quickbird, finns ungefär 600-650 kilometer upp.

– Vi får se hur de lyckas. Det krävs mer av satelliter på lägre höjd, eftersom de påverkas mer av gravitation och luftmotstånd, säger Jörgen Hartnor.

Trots att militär sällan publicerar uppgifter om vilken upplösning deras satelliter har, är det allmänt känt att så kallade Keyholesatelliter kan identifiera föremål som är 10-15 centimeter stora.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor