Miniatyrfläkt kyler elektronik

Amerikanska forskare har utvecklat en mikroskopisk fläkt med extremt låg energiförbrukning.
Publicerad

Trenden att elektronisk utrustning blir mindre och mindre fortsätter. Men för att kunna fortsätta förminska, och pressa in ännu fler kretsar på små ytor, måste apparaturen kylas.

– Vi har hittills klarat oss utan fläktar i mobiltelefoner och handdatorer, men nu har vi nått gränsen för vad vi kan göra med sådan utrustning, säger Suresh Garimella, professor i maskinlära vid Purdue University i USA till tidningen Wired.

För att lösa problemet har Garimella och forskarlaget vid universitetet utvecklat en miniatyrfläkt med blad av rostfritt stål eller mässing. På fläktbladen har de fäst ett s k piezokeramiskt material. Piezokeramik omvandlar elektriska spänningar till mekaniska rörelser och vice versa.

Formen och storleken på materialet avgör hur det böjs. Positiv och negativ elektrisk spänning påverkar materialet olika, vilket gör att bladen rör sig åt olika håll. Genom att styra den elektriska laddningen kan man reglera hur snabbt bladen rör sig.

Piezofläkten har flera fördelar jämfört med en vanlig fläkt. Bland annat förbrukar den 150 gånger mindre energi än en motsvarande traditionell fläkt.

Forskarlaget ska nu försöka utveckla en piezofläkt som är så liten att den får plats på en datorkrets, ett chips, med blad lika långa som bredden på ett mänskligt hårstrå.

Piezoelektriska material är ingen nyhet i sig; det har funnits piezoelektriska fläktar sedan 1970-talet, men forskarna vid Purdue University är de första att använda pyttesmå fläktar för att kyla elektronisk utrustning i miniatyrformat.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor