Koldioxid i chipsen

Med hjälp av flytande koldioxid kan datorkretsarna bli ännu mindre och dessutom miljövänligare att tillverka.
Publicerad

Vid +31 grader Celsius och 75 atmosfärers tryck befinner sig koldioxid i ett märkligt tillstånd som kallas superkritiskt. Sådan koldioxid är extremt lättflytande, och eftersom den nästan helt saknar ytspänning tar den sig in i skrymslen som få andra lösningar klarar.

Inom både miljö- och livsmedelsindustrin har man börjat utnyttja dessa egenskaper. Med hjälp av superkritisk koldioxid går det att avskilja koffein ur kaffe, få bort dioxiner ur fiskolja och avlägsna PCB ur mineralolja.

Det verkar dessutom som om superkritisk koldioxid kan göra sitt inträde i halvledarindustrin.

Vid tillverkningen av elektroniska kretsar används i dag många lösningsmedel som är miljöskadliga. Nu visar det sig dock att miljön kan få draghjälp av miniatyriseringen. De medel som används är för trögflytande och har för stor ytspänning för de extremt fina detaljer som ska byggas. Kanske är koldioxidens extrema egenskaper lösningen?

Med hjälp av nära superkritiskt flytande koldioxid har Jim Watkins och hans forskarkolleger vid University of Massachusetts lyckats bygga koppartrådar tunnare än 100 nanometer. Ledningarna skapas genom att den lättflytande koldioxiden blandas med koppar och sedan fås att rinna genom etsade kiselspår. Experiment pågår också på ett flertal platser med att använda koldioxid vid etsningen av mikrochips.

På några års sikt kan kanske koldioxiden visa sig vara ett bra alternativ både för tillverkarna och för miljön.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor