Fysik för den som är ännu mer nyfiken

Publicerad

Bild: Jennifer Ouellette

Det finns ett gammalt skämt om att en fysiker ska modellera och optimera en bondes verksamhet, och börjar med att approximera en ko med ett klot. Från början handlar skämtet om att fysiker missar det som är relevant, genom att förenkla situationer alltför brutalt. Samtidigt har detta varit en otroligt framgångsrik strategi de gånger det passar.

Detta är en av de första idéer som fysikprofessorn Sean Carroll presenterar i sin senaste bok. Han vågar sig också på det som annars är helt för­bjudet i populärvetenskap, nämligen att visa ekvationer. Det går att titta på en ekvation och förstå vad den beskriver utan att behöva lära sig att lösa den, skriver han.

Den som tycker att fysikens stora frågor är spännande kan hitta mycket fin populärvetenskap. Det finns också en hel del vetenskapsjournalistik som berättar om vad forskare gör. Däremot är det ganska svårt att få lära sig något djupare om fysikens verktyg och begrepp, utan att ta itu med en ren läro­bok. Det saknas helt enkelt material som ligger mellan den populärvetenskapliga nivån och att studera fysik i skolan och på universitetet. Det är här Sean Carroll har sett möjligheten att bygga en bro.

The biggest ideas in the universe är planerad som en serie på tre böcker. Den första handlar om rum och tid och rörelse, från Newtons mekanik till allmän relativitetsteori och svarta hål. Här får läsaren en liten titt på hur fysiken ser ut för den som jobbar med den, utan att själv behöva memorera eller räkna ut lösningar på ekvationerna.

Boken är inte tjock, men täcker mycket och lyckas också vara rolig. Jag rekommenderar att läsa boken med papper och penna till hands, för åtminstone jag tycker att det är lättare att hänga med i matematisk notation om jag får skriva den själv. Det går såklart också att hoppa över de knöligaste styckena, eller bara läsa dem som poesi, och sedan fokusera på de bitar som tilltalar ens eget intresse.

The biggest ideas in the universe: Space, time, and motion

Sean Carroll
Dutton Books

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor