Vilket var Michails drag?

Publicerad

Vilket var Michails drag?Han kallades för Trollkarlen från Riga. Michail Tal från Lettland var en spelare helt i schackpublikens smak. På ett nästan magiskt sätt kunde han iscensätta mattangrepp.År 1973 möttes Michail Tal och Igor Platonov. En bit in i partiet såg brädet ut så här:Michail var vit och hade precis spelat damen till h6. Det är ett obehagligt drag för svart, eftersom det hotar både löparen på f6 och att slå tornet på f8, vilket skulle göra den svarta kungen schack och matt. Igor Platonov trodde först att han hade läget under kontroll. Han planerade att spela tornet på c3 till g3 och ta Michails vita torn:Det ser vid första anblicken bra ut för Igor Platonov. Om Michail t ex spelar damen på h6 till f8 och tar svarts torn kan Igor flytta sitt torn från g3 till g8 och avvärja matthotet. Om vit i stället prövar att flytta damen till f6 och slå svarts löpare kan svart flytta tornet till g7. Michail kan också pröva att flytta sin bonde från h2 och slå tornet på g3. Igor kan då spela sin löpare på f6 till g7 och klara sig fint.Men Michail Tal hade ett fjärde drag i tankarna. Frågan är vilket drag Michail Tal hade planerat i ställningen nere till vänster?Facit på sidan 53.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor